Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie

Winkelmand 0 item

Dakbedekking

  • Slider_dakbedekking_960x370px

    Dakbedekking

Dakbedekking

Het dak is een belangrijk deel van een gebouw. Dakbedekking beschermt een gebouw tegen invloeden van buitenaf. Een dak heeft het zwaar te verduren tijdens de verschillende seizoenen. Van zonnestralen tot regen en sneeuw, een dak moet bestand zijn tegen gewichts- en temperatuurverschil.

Juist omdat een dak zo veel te verduren heeft, is het belangrijk dat er gekozen wordt voor de juiste dakbedekking. Ieder type dakbedekking behoeft een andere vorm van onderhoud. Zo heeft een plat dak meer te verduren dan een hellend dak.

Levensduur dakbedekking

Over het algemeen hebben de verschillende typen dakbedekking een lange levensduur. Dakbedekking van pvc of bitumen heeft relatief gezien de kortste levensduur. Zowel bitumen als pvc gaan 25 jaar mee. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde dakbedekking langer meegaat dan aangegeven wordt door de leverancier. Al wordt er wel aangeraden niet te lang te wachten voordat je overgaat op onderhoud en/of vervanging van het dak.

Soorten dakbedekking

In Nederland kennen we veel verschillende typen daken. De meest bekende zijn:

  • Plat dak
  • Hellend dak
  • Rietdak
  • Dakpannen

Plat dak

Bij een plat dak is het belangrijk dat er minimaal één keer per jaar een inspectie uitgevoerd wordt. Zo voorkom je dat je verrast wordt door groot onderhoud. Een nadeel van een plat dak is dat alles erop blijft liggen. De dakbedekking van een plat dak staat vaak lange tijd onder water. Het verwijderen van vuil op een plat dak is belangrijk. Het lijkt wat onbenullig, maar het is van groot belang voor de levensduur van het dak. Vuil kan ervoor zorgen dat water langer op het dak blijft liggen dan nodig is.

Hellend dak

Een hellend dak bestaand uit dakpannen is qua onderhoud wat makkelijker. De levensduur van dakbedekking bestaande uit dakpannen is ongeveer 50 jaar. Lekkages komen bij een hellend dak zelden voor. Het hellend dak controleer je op lekkages door de loop van het water te volgen.

Rieten dakbedekking

Het rieten dak is een van de meest onderhoudsgevoelige vormen van dakbedekking. Een rieten dak krijgt al snel last van mos en algengroei. Vroeger werd hier niets aan gedaan, omdat men er zich niet van bewust was dat het kwaad kon. Tegenwoordig verwijdert men de alg- en moslaag, omdat dit een dichte laag vormt waardoor het riet na een regenbui langer nat blijft. Riet kan erg slecht tegen vocht; het riet onder de alg- en moslaag zal dan ook sneller wegrotten.

Dakbedekking bij Bouwcenter

Ben je op zoek naar de juiste dakbedekking voor jouw project? Dan ben je bij Bouwcenter aan het juiste adres. Bij Bouwcenter denken wij met je mee, zodat je met de juiste materialen aan jouw klus kunt beginnen. Onze adviseurs staan altijd klaar om je te helpen.

Content-Acties

Elke maand vind je hier de beste aanbiedingen. Bekijk ze snel en bestel online.
Spots_hoe_KP_205x150px

Volg de laatste trends op het gebied van renovatie en bouw op de voet.

Blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen en het laatste nieuws van Bouwcenter.