Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie

Winkelmand 0 item

Funderingen

Fundering

Een fundering is de draagconstructie waarop een gebouw geplaatst wordt. Er zijn verschillende vormen van funderingssystemen. De keuze voor een fundering wordt bepaald door de diepteligging en draagkracht van de grond. In Nederland kennen we een aantal verschillende funderingsvormen. De meest gebruikte methode is het heien van palen. De palen worden vooraf op maat gemaakt en met een zwaar gewicht de grond in geduwd. De grond onder de paal wordt samengeperst wat de draagkracht van de grond vergroot.

Voor lichte constructies kies je een fundering op grondverbetering of verdiept staal. Voor een fundering op grondverbetering kan worden gekozen wanneer de draagkrachtige laag niet al te diep is. Wordt een gebouw licht geconstrueerd, dan is de fundering ook relatief licht.

Fundering op palen

Deze vorm van fundering wordt voornamelijk toegepast op moeras-, klei- of veengrond. De paalfundering wordt toegepast als de draagkrachtige grond diep gelegen is. Om het draagvermogen van de bovenliggende constructie te kunnen dragen heeft de paal een stevige ondergrond nodig. Dit noemt men vaste (zand)grond. De kleefkracht van de grond rond de paal is belangrijk, maar in mindere mate dan de draagkrachtige grond.

Fundering op staal

De fundering op staal kan enkel worden toegepast op zand- en mergelgrond. Stalen palen worden het meest toegepast bij beperkte werkruimte. De paal wordt ter plekke aan elkaar gelast. De verwerking van de stalen buis is geluidsarm waardoor het geschikt is voor dichtbevolkte woongebieden. De stalen fundering wordt ook gebruikt als tijdelijke of eventueel herbruikbare fundering en is gemaakt van duurzaam materiaal.

Fundering op houten palen

Houten funderingspalen zijn het minst milieubelastend, maar wel het meest kwetsbaar. De houten palen moeten altijd onder water staan. De voordelen van houten palen zijn de snelle levering en de palen zijn te plaatsen met een eenvoudige heimachine. Betonnen palen worden in de grond geheid, geschroefd of geboord. Dit is een sterke maar relatief dure fundering..

Fundering op schroefpalen

Schroefpalen kunnen gebruikt worden als fundering voor alle draagkrachtige bodemsoorten. Met de schroefpaal hoeft de grond niet afgegraven te worden en er hoeft geen beton gestort te worden. Een ander voordeel is dat de schroefpaal een korte montagetijd heeft, de paal is direct belastbaar en kost je zo dus geen wachttijd.

Content-Acties

Elke maand vind je hier de beste aanbiedingen. Bekijk ze snel en bestel online.
Spots_hoe_KP_205x150px

Volg de laatste trends op het gebied van renovatie en bouw op de voet.

Blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen en het laatste nieuws van Bouwcenter.