34 miljoen euro voor behoud rijksmonumenten

12-jun-2018

Ingrid van Engelshoven, onze Cultuurminister, trekt dit jaar 34 miljoen euro extra uit om rijksmonumenten te restaureren, voor het groot onderhoud aan molens en herstel van mobiele erfgoederen. Dat moet zorgen voor het behoud van monumenten, voor nu én voor toekomstige generaties.

Monumenten geven ons land een gezicht

Van Engelshoven zegt hierover: “Kerken, molens, boederijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Belangrijk dus, om in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers.

De gesubsidieerde projecten

De projecten die dit jaar op de lijst staan, zijn een mix van grote en kleine monumenten, verspreid over het hele land. De Nijmeegse Stevenskerk (5,5 miljoen euro), de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda (4,9 miljoen), de Domkerk (2,1 miljoen) en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray (3,5 miljoen) staan op de nominatie. Maar óók kleine monumenten krijgen geld, zoals buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis.

Geld naar molens en mobiel erfgoed

Verder wordt er extra geld beschikbaar gesteld voor de restauratie van molens. Met een budget van 3,5 miljoen euro, kunnen ongeveer 50 molens worden aangepakt. Mobiel erfgoed krijgt een miljoen euro. Denk hierbij bijvoorbeeld aan historische (zweef)vliegtuigjes, schepen en treinen.  

Terug naar nieuws-items