80 miljoen euro voor circulaire economie

10-jul-2019

Het kabinet zet sterk in op een circulaire economie en stelt 80 miljoen euro beschikbaar om dit te versnellen. Het geld is voor dit én volgend jaar, zo maakte staatssecretaris Stientie van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bekend.

Extra budget transitieversnelling

Met dit extra budget stimuleert van Veldhoven het bedrijfsleven en decentrale overheden om projecten aan te dragen die de transitie versnellen én CO2 verlagen. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn, in 2030 zou Nederland op de helft moeten zijn. Het extra geld vloeit voort uit, vorige week gepresenteerde, klimaatmaatregelen, aldus de bewindsvrouw. „Een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het klimaatakkoord van Parijs”, aldus Van Veldhoven. „Zonder die schakel halen we de in 2015 afgesproken doelstellingen niet.”

Decentrale overheden en bedrijfsleven aan zet

Van Veldhoven roept decentrale overheden en het bedrijfsleven op om voorstellen te doen voor duurzame projecten op het gebied van de grond, weg en- waterbouw. Hier is 17,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Voor recycling projecten en toepassing van biobased kunststoffen en textiel is 22,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt er 40 miljoen euro uitgetrokken voor andere projecten die een circulaire economie bevorderen.

Cirkel editie 4: circulair bouwen

Wil jij ook alles weten over circulair bouwen en jezelf voorbereiden op een nieuwe toekomst? Dan kun je niet om Cirkel heen: hét duurzaamheidsmagazine van Bouwcenter. Editie 4 staat in het teken van Circulair Bouwen. Het magazine staat bol van handige tips & tricks, interessante diepte-interviews met belangrijke spelers op dit gebied, duurzame bouwproducten én veel meer. Een must read voor iedere bouwprofessional. Het themanummer verschijnt over een aantal weken. Hou Bouwcenter.nl dus goed in de gaten en vraag jouw exemplaar aan!