80% van de kantoorgebouwen heeft geen energielabel C

16-nov-2017

Kantoren met energielabel D of lager mogen vanaf 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden. Het pand mag niet meer verhuurd worden door de eigenaar, waardoor hij huurinkomsten misloopt. Huurders moeten het pand verlaten en verhuizen naar een ander kantoorpand met label-C. De meeste kantoorpanden voldoen nog niet aan deze richtlijnen. Volgens bouwonderneming Heembouw zijn de verhuurders én huurders zich niet bewust van de maatregelen. “Wanneer het 2023 zou zijn, dan zou 80% van de Nederlandse kantoren niet meer gebruikt mogen worden”, aldus Durk van Loon, commercieel directeur van Heembouw. 

De schouders eronder

Zowel huurders als verhuurders moeten zich bewust zijn van de regelgeving. Passief afwachten is geen optie. Van Loon adviseert huurders dan ook om na te vragen hoe het er met hun kantoor voor staat. Verhuurders hebben de verantwoordelijkheid om in te zien dat de urgentie groter is dan wordt gedacht en hier actie op te ondernemen. “Wanneer al die gebouweigenaren tot het laatste moment wachten met het nemen van de nodige maatregelen, dan komt de bouw handen te kort om het op kort termijn te realiseren. Grote kans dat de combinatie van schaarste en tijdsdruk de kosten omhoog jaagt. Alle reden dus om actie te ondernemen”, volgens van Loon.   

Sancties op overtreding

Momenteel is het nog onduidelijk hoe de overheid de label-C verplichting gaat handhaven. Kantoren met een te laag energielabel mogen vanaf 1 januari 2023 niet meer worden gebruikt als kantoorpand, dát staat vast. Er bestaat echter onduidelijkheid over welke sancties worden opgelegd wanneer zo’n pand toch verhuurd wordt. De overheid komt het komend voorjaar met nadere wetgeving hierover. Aangezien het nieuwe kabinet zijn duurzaamheidsdoelstellingen flink heeft aangescherpt, is de verwachting dat dit één van de speerpunten zal worden. 

Terug naar nieuwsoverzicht