Advies blijft achter bij duurzame alternatieven

03-jul-2018

Ruim 97% van de installateurs adviseert zijn klanten niet over duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Een gemiste kans, volgens Vereniging Eigen Huis. Er is een wereld aan energie te winnen, zodra de oudere cv-ketel moet worden vervangen.

Installateurs moeten duurzame alternatieven adviseren

Vereniging Eigen Huis wil dat de kwaliteit van voorlichting en advisering door installatiebedrijven en cv-monteurs snel op orde komt. Vereniging Eigen Huis vindt dat installateurs bij het (twee)jaarlijks onderhoud een huiseigenaar moeten adviseren over duurzame alternatieven, helemaal omdat zij worden aangespoord om hun woning te verduurzamen. Dit wordt nog belangrijker wanneer een wijk van het aardgas af gaat. Van de ruim 4,5 miljoen woningen stookt nu nog 86% op gas.

Adviesmoment wordt bijna altijd gemist

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de energiebesparingsadviezen die cv-monteurs en installatiebedrijven hun klanten geven. Ruim driekwart van de 1.414 ondervraagde woningbezitters heeft vorig jaar een cv-installateur over de vloer gehad. In slechts 1 op de tien gevallen begon de deskundige over duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Werd er wel gesproken over energiebesparing en verduurzaming, dan was dit op initiatief van de huiseigenaar. In slechts 2,5% van de gevallen begon de cv-monteur zelf over duurzame alternatieven voor de traditionele cv.

Klant verwacht energieadvies

Toch verwacht de woningeigenaar adviezen van professionals. Ruim 70% gaat ervan uit dat de installateur adviseert over de mogelijkheden, kosten en subsidies van duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Hoewel consumenten wél op de hoogte zijn van het commerciële belang van installateurs, is er wel veel vertrouwen in de kwaliteit van het advies. Maar liefst 80% van de huiseigenaren die wel hierover met zijn installateur heeft gesproken, is daar erg tevreden over.

Warmtepomp nog geen goed alternatief voor cv-ketel

Toch zijn er nog veel Nederlanders die nog niet aan een warmtepomp willen. Tweederde geeft aan de komende jaren niet te kiezen voor een vervangend alternatief zoals een (hybride) warmtepomp. De helft kiest voor een zuinigere ketel als de oude aan vervanging toe is. De hoogte van de prijs van een warmtepomp is daarbij doorslaggevend. Daarnaast zijn er twijfels over de gecompliceerde techniek, mogelijke lawaaioverlast en noodzakelijke aanpassingen in huis, zoals betere en meer isolatie, andere radiatoren en zonnepanelen. Slechts 20% van de ondervraagde heeft begrip voor een verplicht duurzaam alternatief als hun cv-installateur in de toekomst moet worden vervangen.

Terug naar nieuws-items

Gerelateerde artikelen