Betonakkoord getekend door 50 bedrijven
Ongeveer 50 bouwbedrijven hebben het Betonakkoord ondertekend, waarin afspraken zijn gemaakt over het verduurzamen van de sector. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, zette haar krabbel onder dit akkoord.
Recycling en reduceren van CO2-uitstoot
Elk jaar komt er in Nederland 15 miljoen m3 nieuw beton bij. Producenten, opdrachtgevers en aannemers spreken nu af om meer duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen, van 100% recycling van materialen tot het reduceren van CO2-uitstoot met 30% ten opzichte van 1990. Dit is in lijn met afspraken die zijn gemaakt in het regeerakkoord.
Werken aan een circulaire economie
Van Veldhoven is even stellig als resoluut. “De tijd van maken, gebruiken en weggooien is voorbij. Nederland werkt aan een economie zonder afval en dat geldt net zo goed voor beton. Een eindige aarde kent nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid grondstoffen. Dus we gaan of op zoek naar een andere planeet óf we maken werk van een circulaire economie. Een waar we in ons beton gaan werken met gerecyclede grondstoffen. En dat is precies wat het Betonakkoord doet. Dubbel nodig, want hergebruik van grondstoffen is onmisbaar bij het behalen van klimaatdoelen in Parijs.”
Ondertekenaars
Partijen committeerden zich al eerder aan afspraken ter verduurzaming van de sector. Deze zogeheten Green Deal liep twee jaar geleden af. De ondertekenaar van het Betonakkoord zijn onder meer opdrachtgevers als Prorail en Rijkswaterstaat, bouwbedrijven Strukton, VolkerWessels en BAM als bouwondernemingen en Cementbouw en VBI als producenten.
Belangrijkste afspraken in de keten
De belangrijkste afspraken in het Betonakkoord zijn samenwerking en transparantie in de gehele keten, stimulatie van het gebruik van ‘groen beton’ door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen, 100% hoogwaardig hergebruik van betonafval in 2030 én een vermindering van CO2-uitstoot van 30% in hetzelfde jaar. Dit is het minimum, de intentie voor CO2-reductie volgt het regeerakoord: -49% in 2030.