Circulariteit als exportproduct
ABN AMRO heeft onlangs een Engelstalig rapport opgesteld over het realiseren van een circulaire toekomstbestendige vastgoedvoorraad. De bank besteedt in de publicatie veel aandacht aan de dingen die zij hebben geleerd tijdens de bouw van het circulaire paviljoen Circl.
De overheid heeft uitgesproken om Nederland in 2050 volledig circulair te maken. In 2030 moet de bouw- en vastgoedsector 50% minder grondstoffen toepassen in ieder nieuw gebouw. Om deze nieuwe werkelijkheid vorm te geven, tekent ABN AMRO 5 circulaire businessmodellen om toe te passen: gebruik van circulaire materialen, product as a service, levensduurverlenging, deeleconomie en uitwisseling van producten, diensten en waardeherstel.
Het ontwerpen van de toekomst
Om te zorgen dat de businessmodellen binnen handbereik zijn, heeft ABN AMRO 3 succesfactoren genoemd. Ontwerpen voor de toekomst, het toepassen van digitale technologie en samenwerken in waarde creatie worden getipt als succesfactoren. Het rapport belicht iedere uitdaging binnen de businessmodellen.
Circulair bouwen als speerpunt
ABN AMRO maakt van circulaire economie een speerpunt en heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om, in samenwerking met partners, de circulaire transitie te versnellen. Zo werd er een driedimensionaal materialenpaspoort ontwikkeld, dat exact aangeeft welke materialen er in het gebouw zijn verwerkt én wanneer ze beschikbaar komen. Daarnaast is ABN AMRO een Kennedy [partner, red.] van Madaster, partner in Excess Materials Exchange (een materialen marktplaats) en heeft de bank een samenwerkingsverband met het New Horizon Urban Mining Collective. Dit collectief heeft als missie om de mismatch op te lossen tussen het vrijkomen van waardevolle grondstoffen tijdens sloop en de vraag hiernaartoe.
Benieuwd naar het hele rapport? Je leest het hier.