Controles op vloeren

10-okt-2017

Alle gemeenten in Nederland krijgen instructies en informatie over betonnen vloeren in winkelcentra, kantoren, parkeergarages en andere gebouwen. De gemeenten kunnen gebouweigenaren eisen om de veiligheid van vloeren te controleren. Het gaat hierbij specifiek om betonvloeren waarbij een tweede laag op de bouwplaats is gestort. Dit maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) bekend.  

Betonnen vloeren

Het instorten van een parkeergarage in aanbouw op Eindhoven Airport vormt de aanleiding voor deze verscherpte eisen. In de garage waren betonnen platen toegepast met zogenoemde breedteplaten uit de fabriek. Uit onderzoek is gebleken dat de aansluiting tussen de platen en de betonlaag daarboven niet goed was. Ook speelde de grote afstand tussen de kolommen waarop de vloer rustten en het legpatroon van de platen een rol. Hoewel deze combinatie van factoren zeldzaam is, blijft controle op gebouwen met betonnen vloeren wel noodzakelijk. 

Veiligheid 

Hoewel gebouweigenaren verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun gebouw, hebben gemeenten de taak om toezicht te houden. Zij kunnen dus gebouwcontroles eisen. Voor de controles is een stappenplan beschikbaar waarmee bouwtekening, het materiaalgebruik en de krachten op betonnen vloeren kan worden gecontroleerd. Het ministerie van BZK vraagt bouwbedrijven, constructeurs en leveranciers van betonnen vloerplaten om technische informatie beschikbaar te stellen aan gebouweigenaren en gemeenten, over de gebouwen waaraan zij gewerkt hebben. 

Terug naar nieuwsoverzicht