Dalend consumentenvertrouwen huizenmarkt

14-mrt-2018

Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds lastiger wordt om een huis te kopen. Het zoeken én vinden van een betaalbare woning wordt steeds moeilijker. ‘Door de grote toeloop van gemotiveerde kopers worden veel mensen onzeker of het hen wel gaat lukken’, aldus Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis en initiator van de Eigen Huis Marktindicator.

Sinds een half jaar daalt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt gestaag. In februari bereikte de Eigen Huis Marktindicator een waarde van 109 punten. Met dit aantal ligt het consumentenvertrouwen nog wel steeds boven de neutrale waarde van 100.

Potentiële huizenkopers hebben minder vertrouwen

Ruim 25% van de Nederlanders vindt het momenteel geen gunstig moment om te verwisselen van huis of een eerste woning te kopen. De hoge vraagprijzen van woningen (57%), de beperkte keuze in het aanbod (40%) en de verslechterde fiscale en financiële consequenties bij het kopen van een huis (29%) worden als voornaamste reden genoemd. Vanaf dit jaar kan er minder geld geleend worden, waardoor er meer eigen geld nodig is. Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek ook versneld afgebouwd.

Vrijwel geen betaalbare woningen

Hoewel het consumentenvertrouwen iets afneemt, geeft ruim één derde van de Nederlanders aan dat zij het nog steeds zien zitten om een huis te kopen. De nu nog lage hypotheekrente (68%) wordt genoemd als meest belangrijke reden. Hoewel doorstromers de goede verkoopbaarheid van hun huidige woning als eerste noemen (38%), is de overspannen huizenmarkt voor hen ook het grootste obstakel bij het vinden van een andere, nieuwe woning. Ongeveer 70% van de Nederlanders verwacht dat de vraagprijzen van huizen zullen blijven stijgen, omdat de vraag groter is dan het aanbod. Daarnaast denkt 47% dat de hypotheekrente de komende tijd zal stijgen.

Daling woningverkopen volgens lage consumentenvertrouwen

Er is een nauw verband tussen het verloop van de Eigen Huis Marktindicator en het aantal woningverkopen in de markt. De aanhoudende daling van de Marktindicator wijst uit dat het aantal woningtransacties niet verder zal toenemen, eerder dalen.

Het algemene consumentenvertrouwen in de woningmarkt wordt maandelijks gemeten door onderzoeksbureau GfK en de TU Delft aan de hand van 3 indicatoren: beschikbaarheid van koopwoningen, de hypotheekrente en de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Terug naar nieuws-items