Duurzaam wonen populair
Uit het onderzoek ‘Hoe groen wilt u het hebben’, gestart door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, blijkt dat 93% van de respondenten gasloos wonen ziet als dé nieuwe standaard. De meeste woonconsumenten willen zelfs nóg verder gaan dan dat, bijvoorbeeld met Nul op de Meterwoningen (NOM).
Woonconsumenten zien gasloos wonen als de nieuwe standaard
Vanzelfsprekend gasloos
Enquêtes onder het klantpanel van AM én diepte-interviews onder kopers van Nul op de Meterwoningen in Delft, liggen ten grondslag aan het onderzoek. Ruim 93% geeft hierin aan een voorkeur te hebben voor gasloos wonen. 70% wil een warmtepomp, 90% zonnepanelen en maar liefst 46% wil naar Nul op de Meter. Daarmee is gasloos in de nieuwbouw, als het aan de woonconsument ligt, de toekomst.
Duurzaam mits comfortabel
De respondenten geven aan met name energetische maatregelen te relateren aan duurzaam wonen. Duurzame bouwmaterialen en waterbesparing scoren lager bij deze groep. Geluidsoverlast van installaties en waterbesparende middelen zoals een douche, worden gekenmerkt als comfortbedreigende onderdelen. Duurzame woningen zijn dus populair, tenzij dit ten kosten gaat van het wooncomfort.
Aanbevelingen
De consumenten hebben grote behoefte aan inzicht in duurzaamheid van woningen in de breedste zin van het woord. De focus ligt bij veel projecten nu op energieprestatie. Een bredere uiteenzetting van duurzaamheidsprestaties geeft de consument meer inzicht in de daadwerkelijke milieu impact van de woning. De tweede aanbeveling heeft alles met comfort te maken. Een energieneutrale woning biedt meer woongenot, zo wordt inductiekoken en een gezond binnenklimaat als positief ervaren. De respondenten noemen een handige app, waarmee inzicht wordt verkregen in het energieverbruik, als een grote plus.
Positieve reacties individuele projecten
Het onderzoek is gehouden naar aanleiding van de vele positieve reacties op individuele projecten. Op basis van deze trend is AM, onderdeel van de Koninklijke BAM Groep, al begonnen het aantal gasvrij en energieneutrale concepten in projecten op te schalen. Het onderzoek kun je hier inzien.