Duurzame stroom populair onder particulieren

20-nov-2017

Steeds vaker houden particulieren zich via eigen coöperaties bezig met het opwekken en handelen in duurzame stroom. Dit jaar steeg het aantal Nederlandse energiecoöperaties met 60 tot 392, meldt het kennisplatform HIER opgewekt. Collectieve zon- en windprojecten nemen ook toe.

Groene initiatieven

Ongeveer 60% van de coöperaties verkoopt groene stroom. Hetzelfde percentage houdt zich bezig met collectieve stroominkoop, terwijl 70% van de samenwerkingsverbanden actief is met energiebesparing. De professionele aanpak van initiatiefnemers is volgens de organisatie een belangrijke oorzaak in de stijging. Lokaal is er ook veel draagvlak voor groene initiatieven. 

Verwachting

Dit jaar werden er tot nu toe 274 eigen windturbines of zonnedaken en –weides gerealiseerd. Deze projecten leveren voldoende stroom voor 85.000 huishoudens. Naar verwachting verdubbelt het aantal zonprojecten in 2018/19. Daarnaast worden er ook grote windprojecten gestart. Benieuwd naar het hele artikel van Kennisplatform Hier Opgewekt? Je leest het hier.

Terug naar nieuwsoverzicht