Fonds voor funderingsherstel van start

25-okt-2017

Om noodzakelijk funderingsherstel te financieren, kunnen woningeigenaren vanaf heden een lening afsluiten. Naar verwachting kampen binnen vijftien jaar ongeveer 35.000 woningen met problemen aan de fundering door klimaatverandering en bodemdaling. Volgens cijfers van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) kampen op langere termijn zelfs 400.000 huishoudens met funderingsproblematiek. 

Fonds duurzaam funderingsherstel

Een huiseigenaar kan aanspraak maken op een funderingslening als de gemeente waarin hij woont, aangesloten is bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Momenteel zijn alleen Rotterdam en de Zaanstad aangesloten bij dit fonds. Gesprekken met andere gemeenten zijn in volle gang. 

Kostbare lening

Het laten herstellen van een beschadigde fundering is kostbaar.Omdat veel Nederlandse huizen aan elkaar gebouwd zijn, is het voor de hand liggend dat herstelwerkzaamheden aan funderingen tegelijkertijd plaatsvinden in het hele woningblok.

De funderingslening bedraagt minimaal 2.500 euro en wordt omgezet in een annuïtaire hypotheek met een looptijd van 30 jaar. De lening kan op ieder moment boetevrij worden afgelost en de restschuld moet worden afgelost bij verkoop van de woning. Het fonds kan naar verwachting ongeveer 2000 funderingsleningen verstrekken.   

Terug naar nieuwsoverzicht