Frauderende bouwdirecteur moet half miljoen terugbetalen

30-jul-2018

Een voormalig directeur van een failliete leverancier van trappen, kozijnen en deuren is door de Maastrichtse rechtbank veroordeeld tot het terugbetalen van een half miljoen euro. Volgens de rechtbank vervalste de man onder meer de jaarrekening van zijn bedrijf.

Vervalste jaarrekeningen

Het leek alsof de man de leveranciers betaalde voor de bestelde bouwproducten, terwijl hij feitelijk alles overmaakte aan zijn dochter en schoonzoon. Daarnaast vervalste hij de jaarrekeningen van de firma. De curator ontdekte dat het bedrijf vooral daardoor eind 2010 failliet ging. Al in 2013 sommeerde de curator de Limburgse oud-directeur tot terugbetaling. De Maastrichtse rechtbank steunt hem nu in die claim.

Onbehoorlijk bestuur

Er is sprake van onbehoorlijk bestuur volgens de rechtbank. ‘Dat is een belangrijke oorzaak van het faillissement”, aldus de rechtbank, die in het verslag de naam van het bedrijf en de directeur niet noemt.

Geen vast personeel

De directeur maakte gebruik van de diensten van ZZP’ ers en had zelf geen vast personeel. De rechtbank veegt de bewering van de oud-directeur dat zijn schoonzoon het brein achter de fraudezaak is van tafel. De directeur had geen vast personeel, hij plaatste de bestelde trappen, kozijnen en deuren met ingehuurde ZZP’ ers. Van iemand die zo dicht bij de bedrijfsvoering betrokken is, mag verwacht worden dat hij de talloze valsheden in geschrifte zou ontdekken in zijn administratie, zo stelt de rechter.

Terug naar nieuws-items