Gelderse Huis wint architectuurprijs Beste Gebouw 2018

22-mei-2018

Het Gelders Huis in Arnhem, het Gelderse gerenoveerde en uitgebreide provinciehuis, is uitgeroepen tot Beste Gebouw van 2018. Beste Gebouw is de architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Bureau Team V Architectuur

Bureau Team V Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp en sleepte afgelopen vrijdag de felbegeerde prijs in de wacht. De uitreiking vond plaats in de, nog te renoveren, Bijlmerbajes in Amsterdam. Het gebouw won op basis van de ‘het pand met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving'.

Oorspronkelijke provinciehuis

Het oorspronkelijke provinciehuis is een rijksmonument dat dateert uit 1954 en is uitgebreid met een moderne kantoorvleugel. In het deels openbare complex zetelt het provinciebestuur en werken 1200 provincieambtenaren. Het Gelderse Huis wordt door de jury omschreven als een ‘iconisch gebouw dat bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad en een thuisbasis en plek van samenkomst biedt aan de bevolking’.

Andere genomineerden

Andere genomineerden waren onder meer de Arnhemse concertzaal Musis Sacrum, Het Delfts stadsarchief, paviljoen Circl op de Amsterdamse Zuidas, het sociale woningbouwcomplex Space-S in Eindhoven en de Haagse Sportcampus Zuiderpark. Het Eindhovense woningbouwcomplex Space-S ontving de publieksprijs.

Afbeelding: Team V Architectuur te Amsterdam

Terug naar nieuws-items