‘Gevaarlijke’ rolsteigers krijgen strengere regels

20-sep-2017

Vanaf 1 januari 2018 gelden er striktere regels voor rolsteigers. Gebruikers mogen dan niet meer onbeschermd op grote hoogte staan, ook niet tijdens het op- en afbouwen. Deze regeling zou al eerder ingesteld worden, maar is nu mede door het aandringen van de Inspectie SZW aangescherpt tot 1 januari 2018.

Ongevallen

Elk jaar gebeuren er 35 ernstige ongevallen, waarbij 2 doden vallen en vier personen blijvend letsel oplopen. ‘’Zelden is een rolsteiger volgens de regels gebouwd’’, aldus Peter Hecker van Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB). Ze zien er onschuldig uit, maar het kan dus misgaan.

Verandering

Vanaf 1 januari 2018 ziet de Inspectie SWZ strenger toe op veiligheid. Het uitgangspunt is dat dat de randbeveiliging van een platform altijd is aangebracht vóórdat er een volgend platform wordt betreden, aldus een woordvoerder van de Inspectie SWZ. Dit betekent dat je nooit meer los staat op een vloertje. Diverse steigerfabrikanten hebben zich inmiddels goed voorbereid op deze nieuwe regelgeving. 

Terug naar nieuwsoverzicht