Groei bouw geremd door tekort personeel

09-mei-2018

De bouwproductie blijft dit én volgend jaar groeien, maar minder hard dan vorig jaar. Analisten van de Rabobank voorspellen dit. De afzwakkende groei is met name toewijsbaar aan de krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast loopt het aanbod van toeleveranciers achter op de gestegen vraag.

Financiële crisis aanleiding capaciteitstekort

De financiële crisis in 2008 is de aanleiding voor het capaciteitstekort. Bouwondernemingen zaten destijds in de hoek waar de hardste klappen vallen. Veel medewerkers en zelfstandigen stroomden hierdoor uit en leveranciers bonden activiteiten in.  

Aantrekkende economie

Nu de economie weer aantrekt, is er méér en méér behoefte aan huizen en kantoren. Het aanbod bouwmedewerkers en materialen is echter nog niet op het niveau van vóór de crisisjaren. Het gevolg is dat onderaannemers en toeleveranciers de prijzen verhogen. Dat legt druk op de financiën van bouwbedrijven, wat de uiteindelijke groei afremt. Kenners van Rabobank verwachten daarom dat de groei in de sector dit jaar daalt naar 4,5%, tegen 5,5% vorig jaar. De groei stagneert een jaar later verder naar 4%.

Terug naar nieuws-items