Utrechtse groene bushokje bijzonder populair

16-aug-2019

Utrecht telt sinds kort honderden bushokjes met een groen, sedum bedekt dak. En dat wekt interesse uit alle delen van de wereld, volgens de Volkskrant. Sedum, een vetplantje, zorgt ervoor dat het fijnstof uit de lucht opvangt. Daarnaast biedt het vlinders en bijen een pleisterplaats én houdt het regen vast. Inmiddels telt de stad, sinds de introductie in april, ruim 300 van dit soort bushokjes.

Grote animo uit andere landen

En iedereen wil ze hebben. Van Melbourne tot Mexico-Stad hangen ze aan de lijn met het Utrechtse gemeentehuis. De BBC, The Guardian, USA Today, de Duitse omroepen ARD en WRD en media uit Canada, India, Oekraïne, Italië en Zwitserland hebben er aandacht aan besteed. Ook andere Nederlandse steden zijn bijzonder geïnteresseerd.

Subsidie voor inwoners

Gemeente Utrecht wil huizenbezitters ook stimuleren om een groen dak aan te leggen en heeft hiervoor een subsidie in het leven geroepen. De subsidie is voor een groen dak op bestaande gebouwen, woningen, woonboten en bijgebouwen. Inwoners kunnen voor meerder gebouwen één aanvraag doen. De totale oppervlakte van het dak moet meer dan 20 m2 zijn. Daarnaast mag het dak niet steiler zijn dan 15 graden. De subsidiehoogte is afhankelijk van het type dak.

Meer informatie over deze subsidie vind je hier.

Bron: Volkskrant en Gemeente Utrecht