Groot tekort studentenwoningen in Nederland

08-okt-2018

Studentenwoningen zijn schaars in Nederland, terwijl ze ook nog eens veel te duur zijn. Dit concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar aanleiding van de donderdag verschenen Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.

Bijbouwen studentenwoningen

“Het is voor studenten bijna onmogelijk om een kamer te krijgen. Als ze al een kamer kunnen vinden is deze vaak onbetaalbaar. Daarom moeten er studentenwoningen worden bijgebouwd”, aldus de studentenvakbond. Volgens de organisatie is er nu al een tekort van ruim 40.000 studentenwoningen.

Toename internationale studenten

Het aantal internationale studenten in Nederland neemt de komende 8 jaar met zo’n 32.000 toe, volgens Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting. “Zij hebben een acute huisvestingsbehoefte. Er zal dus flink bijgebouwd en verbouwd moeten gaan worden”, zegt een woordvoerder. De vraag naar woningen neemt ook toe door de groei van Nederlandse studenten aan universiteiten. Delft en Wageningen zijn populaire steden onder internationale studenten, volgens Kences. Amsterdam en Utrecht zijn ook erg in trek.

Tijdelijke contracten en shortstays

De LSVb vindt dat woningcorporaties en onderwijsinstellingen er rekening mee moeten houden dat steeds meer internationale studenten voor hun hele studie in Nederland blijven. “Tijdelijke contracten en shortstays helpen daardoor deze doelgroep maar tijdelijk, na een jaar moeten ze hun kamer uit.” Ook blijkt uit onderzoek dat studenten veelal te kampen hebben met schulden. Ruim de helft (51 procent) van de thuiswonende en driekwart (76 procent) van de uitwonende Nederlandse studenten hebben een studieschuld van gemiddeld 8400 en 17.300 euro.

Terug naar nieuws-items