Gunstig energielabel goed voor waarde huis

05-jan-2018

Woningen met energielabel A of B worden gemiddeld een maand eerder verkocht dan andere woningen, dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Ook leveren ze gemiddeld 6.000 euro meer op. Het onderzoek is gebaseerd op de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en informatie over energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Onderzoek woningen

Er zijn ruim 62.000 woningen bestudeerd, die in de eerste helft van 2017 werden verkocht. Hiervan had 32 procent een A- of B-label en 15% van de woningen een F- of G-label.

”Nieuwbouwwoningen worden voornamelijk gebouwd met een goed energielabel, maar bestaande woningen lopen achter op de verduurzamingsslag, aldus Dirk Brounen, Professor of Real Estate en hoofd van het onderzoek. ‘’Bij veel huiseigenaren ontbreekt het aan vertrouwen dat de investering zich daadwerkelijk terugverdient. De stap van label D naar A of B is voor veel mensen te groot.”

Woonlasten en gedrag

“Het energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van je woning”, aldus Marlon Mintjes van Milieucentraal. “Je bespaart hiermee op vaste lasten. Steeds belangrijker nu de huizenprijzen stijgen. Mensen kijken naar andere manieren om hun woonlasten zo laag mogelijk te houden en een zuinig energielabel helpt hierbij.”

‘’Er wordt veel gecommuniceerd over de woonlasten en besparingen. Naast het energielabel is het gedrag van een huizenbezitter belangrijk, bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige apparatuur. Daarnaast voelt een goed geïsoleerd huis lekker comfortabel en dat vinden mensen ook heel belangrijk.”

“Het label is belangrijk, maar zeker niet de enige factor die drukt op de woonlasten. Ook je gedrag is een punt van aandacht”, benadrukt Montjes. “Als je energielabel A of B hebt, maar je staat wel elke dag twintig minuten onder de douche, dan zet dit weinig zoden aan de dijk.”

Terug naar nieuwsoverzicht