Hetzelfde werk in EU gelijk beloont

30-okt-2017

Tijdelijke werknemers uit andere EU-landen krijgen dezelfde beloning als hun collega’s die hetzelfde werk verrichten in gastlanden. Dat is de uitkomst na moeizame onderhandelingen tussen de EU-lidstaten over het herzien van de Europese detacheringsrichtlijn. Binnen vier jaar gaat dit in de hele EU van kracht. 

Het akkoord

Het akkoord tussen de EU-ministers van Sociale Zaken in Luxemburg betekent dat bijvoorbeeld Poolse bouwvakkers die tijdelijk werk verrichten, hetzelfde beloond worden als Nederlandse collega’s met wie hij samenwerkt. Extra vergoedingen als een dertiende maand moeten ook worden betaald. De detacheringsperiode beslaat twaalf maanden, maar kan eventueel met zes maanden worden verlengd. 

Misbruik van bestaande wetgeving

De bestaande wetgeving uit 1996 wordt nu vaak door werkgevers in de EU misbruikt om goedkoop personeel in te huren uit omringende landen waar de lonen een stuk lager liggen. Minister Lodewijk Asscher, die zich sinds 2013 heeft ingezet voor dezelfde beloning voor hetzelfde werk, noemt het een bekroning. “Maar bovenal is het mooi voor de Nederlandse bouwvakker en loodgieter”.  

Terug naar nieuwsoverzicht