Hoge studieschuld beïnvloedt hoogte hypotheek

28-aug-2018

Mensen met een hoge studieschuld komen vaak niet of nauwelijks in aanmerking voor een hypotheek. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) waarschuwt hiervoor. “Lenen in het ‘sociale’ leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning.”

Hoge studieschuld verlaagd te verkrijgen hypotheek 

Dat studieschuld een grote factor speelt in de hoogte van een te verkrijgen hypotheek, blijkt uit inventarisatie onder de vijf grootste Nederlandse hypotheekverstrekkers. Er is weinig van de versoepeling van het sociale leenstelstel bij hypotheekverstrekkers te merken, aldus het ISO.

ISO kritisch over rol DUO

“Aan de vooravond van het nieuwe collegejaar moet de minister open kaart spelen met studenten. Lenen in het sociale leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning”, aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink. “DUO faalt in het vervullen van haar basistaak, als zij de consequenties van lenen verzwijgt. Als je 200 euro leent van een vriend, dan bespreek je de voorwaarden en consequenties ook.”

Over DUO

DUO is de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs. Zij regelt studiefinancieringen voor studenten en scholieren en de inkomens van leraren.

Terug naar nieuws-items