Huizen worden kleiner en duurder

19-sep-2017

Door groei in de economie zijn huurders steeds vaker bereid om meer te betalen voor een kleinere woning. De gemiddelde huurders betalen bij een verhuizing 6,9% meer per m2 dan vorig jaar. Vooral nieuwe studenten ervaren dit probleem in steden als Amsterdam en Utrecht.

Oppervlakte woningen

Het feit dat de woningen kleiner en duurder worden is merkbaar in alle segmenten, met name die in de appartementensector. Appartementen die na 2015 zijn gebouwd zijn gemiddeld 22 m2 kleiner dan de appartementen die tussen 1995 en 2015 zijn gebouwd. Ook eengezinswoningen zijn gemiddeld kleiner en duurder geworden, blijkt uit de cijfers van het CBS. 

Stijging prijzen

In alle segmenten zijn de prijzen gestegen per m2, waaronder de appartementen. Meer dan driekwart van de huurovereenkomsten vindt plaatst in de grote steden. Hierbij is Amsterdam het duurst met een gemiddelde huurprijs van 18 euro per m2.

Scheefwoners

De doorstroming blijft beperkt door het groeiend aantal ‘scheefwoners’ in de huurhuizen. Dit zijn huurders die bijvoorbeeld in een sociale huurwoning wonen, terwijl ze hiervoor een te hoog inkomen hebben. De partijen NVM en VGM hopen dat het kabinet optreedt om de huurmarkt aan te pakken. ‘’Er moeten veel meer huurwoningen bij. Het is van groot belang dat de investeringen in de huurmarkt op gang komen”, aldus Ger Jaarsma, voorzichter van NVM.  

Terug naar nieuwsoverzicht