Installatiebedrijf gaat 6.000 warmtepompinstallateurs opleiden

05-sep-2018

De komende vijf jaar worden er 6.000 monteurs opgeleid voor het plaatsen én onderhouden van warmtepompen. Zij leren niet alleen hoe ze de opvolger van de cv-ketel moeten installeren en onderhouden, maar ook zonneboilers en andere duurzame energiebronnen. De installatiebranche en overheid hebben dat vastgelegd in een Green Deal, ondertekend door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en UNETO-VNI voorzitter Doekle Terpstra.

UNETO-VNI

Installatiekoepel UNETO-VNI is groot voorstander van de warmtepomp en was één van de ondertekenaars. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel kondigde de sterfdatum van de traditionele cv-ketel al eerder aan: 31 december 2020. Inmiddels wordt deze datum niet meer als realistisch gezien voor het definitief uitluiden van de gasgestookte verwarming.

Weerstand in de samenleving

Vanuit de samenleving is er momenteel nog veel weerstand tegen de warmtepomp, vanwege de hoge aanschafkosten. Deskundigen vragen zich bovendien af of de warmtepomp wel zo duurzaam is, omdat het rendement volgens hen wordt overschat en het elektriciteitsverbruik van een gasloos huishouden fors stijgt.

Ook aan de Klimaattafel Gebouwde Omgeving, onderdeel van het Energie- en Klimaatakkoord in wording, is men sceptisch over het snelle afscheid van de cv-ketel. Wél is er in een eerste versie van het akkoord de ‘gebouwgebonden financiering’ voor duurzame investeringen opgenomen, waardoor de maandelijkse lasten lager kunnen uitvallen door de kostenbesparing op de energierekening. Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld een warmtepomp.

‘Green Deal is sprong voorwaarts’

Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI is ervan overtuigd dat het aantal cv-installaties hoe dan ook gaan afnemen ten koste van warmtepompen. ‘Met deze Green Deal helpen wij installateurs om de sprong voorwaarts te maken.’ Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt in totaal 300 duizend euro bij. Wat de branche zelf inlegt, is tot op heden niet bekend gemaakt.

Terug naar nieuws-items