Instroom jonge bouwprofessionals stagneert

31-jul-2018

Bouwbedrijven door het hele land hebben een tekort aan personeel en dat wordt in de toekomst alleen maar erger, waarschuwt brancheorganisatie Bouwend Nederland. Er zijn niet alleen te weinig leerlingen, zij haken ook steeds vaker af. De meeste leerlingen stoppen al binnen drie maanden en vooral in Amsterdam is het aantal afhakers groot.

Regiomanager Jan Overtoom van Bouwend Nederland maakt zich grote zorgen over de matige aanwas van jongeren in de bouw, met name in de hoofdstad. Vorige maand schreef hij een brandbrief aan twee regionale onderwijsinstellingen, waarin hij waarschuwt dat het aantal leerlingen met een technisch profiel komende jaren ‘sterk zal teruglopen’.

Steeds minder techniekopleidingen

Van de zes regionale vmbo-scholen zijn er nog maar twee die Techniek onderwijzen, vertelt Overtoom. En zelfs die dreigen ermee te stoppen. Het gaat om het onderwijsprofiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), vroeger bekend als het LTS.

“Amsterdam faalt in het opleiden van vmbo-kinderen in die richting”, vindt ook Erik Witte. Hij heeft zijn eigen bouwbedrijf en is tevens bestuurslid van Bouwend Nederland afdeling Amsterdam. “Het begint eigenlijk al in het basisonderwijs. Daar worden beroepen in de bouw en techniek nauwelijks gepromoot.”

Afhakers

Bouwend Nederland gaat binnenkort om de tafel met de OSVO en de VOVA, de twee onderwijsinstellingen. Tevens benadrukt Overtoom dat ook bouwbedrijven een schone taak hebben. Het behouden van jonge bouwvakkers in de dop gaat niet zoals het moet gaan. Veel talenten haken binnen drie maanden alweer af, met name in Amsterdam. Overtoom baseert zich op nieuwe cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en brengt zijn bevindingen deze week onder de aandacht bij bouwbedrijven in de regio, samen met Bouwmensen Amsterdam.   

Begeleiding laat te wensen over

“De begeleiding moet beter. Maak eens een praatje met ze, laat ze niet alleen maar krullen vegen, maar geef ze ook leuke opdrachten en besef dat de jongeren van vandaag niet de jongeren van twintig jaar geleden zijn.” Ook bij wethouders en gedeputeerden brengt hij de problemen onder de aandacht. “Ik zie grote capaciteitsproblemen op de Amsterdamse bouwmarkt ontstaan. Er is nu al een gebrek aan capaciteit, laat staan over een aantal jaar. Waarom zouden bedrijven uit West-Friesland en Rijssen straks nog naar de hoofdstad komen? In hun regio’s is er werk zat.”

Terug naar nieuws-items