Kabinet wil koolmonoxidevergiftigingen terugdringen

23-mei-2018

Maatregelen die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil nemen om koolmonoxidevergiftigingen terug te dringen, werken niet naar behoren. Dat stelt belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw, die aangeeft dat de voorgestelde certificeringsplicht voor installateurs van cv-ketels uiteindelijk leidt tot hoge kosten en bureaucratie. 

Risico koolmonoxidevergiftiging onderschat

Zelfstandigen Bouw vreest dat zelfstandige installateurs daardoor zullen afhaken. Ook kiezen consumenten er mogelijk voor om het onderhoud over te slaan of een beunhaas in te huren. Zelfstandigen Bouw is een grote voorstander van het reduceren van het risico op koolmonoxidevergiftiging. “Uit onderzoek blijkt dat mensen het gevaar van koolmonoxide onderschatten”, waarschuwt voorzitter Charles Verhoef echter. “Zij zullen dan ook niet gauw 100 euro meer willen betalen voor een gecertificeerd monteur als er ook beunhazen zijn die dit veel goedkoper kunnen doen.” De belangenorganisatie roept Ollongren op met een goedkoper alternatief te komen.

Instellen certificaat en vakbekwaamheidseisen

De kritiek van de vereniging wordt door de minister verworpen en spreekt over een wonderlijke redenering. Zij benadrukt juist dat zij het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid strikt opvolgt en hiermee ongelukken wil voorkomen door het instellen van een certificaat en vakbekwaamheidseisen. Deze restricties moeten beunhazen de wind uit de zeilen nemen. Over de verdere aanpak, óók wat de kosten betreft, gaat ze in overleg met de brancheorganisaties. Ollengren wijst erop dat er nog regelmatig ongelukken plaatsvinden, omdat installaties onprofessioneel zijn aangelegd óf slecht onderhouden.

Terug naar nieuws-items