Lancering nieuw model Algemene bouwplaatskosten (ABK)

21-mrt-2018

De Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en Bouwend Nederland, ondernemersorganisatie voor de bouw en infra, hebben een nieuw model Algemene bouwplaatskosten (ABK) geïntroduceerd. Het gloednieuwe model is gepresenteerd bij CIRCL in Amsterdam.

ABK: beramen kosten bouwproject

ABK zijn directe kosten die samenhangen met een bouwproject, maar geen verband houden met de onderdelen van het bouwobject. Denk bijvoorbeeld aan kosten van voorzieningen, productiemiddelen en de daaraan verbonden arbeid die in het project worden gebruikt, maar niet direct aan onderdelen van het bouwproject kunnen worden toegerekend én die niet in het project achterblijven.

Samenvoeging modellen

In de praktijk is niet altijd even duidelijk welke kosten onder algemene bouwplaatskosten vallen. Ook zijn er door innovatie in het bouwproces, zoals BIM, nieuwe kostenposten bijgekomen die tot het ABK kunnen worden gerekend. Om meer duidelijkheid en eenduidigheid te verschaffen, hebben de NVBK en Bouwend Nederland hun modellen samengevoegd en geactualiseerd. Het nieuwe model is tot stand gekomen door advies in te winnen bij de NEN-commissie van NEN 2699:2017. Het model is door beide partijen getoetst aan de praktijk.

Het model ABK wordt ondersteund door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus en ondersteunt bij het eenduidig opstellen van de begroting van Algemene bouwplaatskosten voor bijna alle bouwprojecten. Benieuwd naar het nieuwe model Algemene bouwplaatskosten (ABK)? Je download het hier.

Terug naar nieuwsitems