Lening verduurzamen woning vaak afgewezen

25-jul-2018

Als kopers extra geld willen lenen om hun toekomstige nieuwe huis te verduurzamen, verleent een kwart van de hypotheekverstrekkers vaak niet de toegestane 106 procent van de woningwaarde. Dat blijkt uit cijfers van een onderzoek, gehouden voor Vereniging Eigen Huis (VEH).

Hogere lening tegen fors rentepercentage

Ook blijkt dat 30 procent van de hypotheekverstrekkers het percentage wel verstrekt, maar tegen een hogere rente. De VEH roept hypotheekverstrekkers met klem op om geen drempels op te werpen voor het verduurzamen van woningen.

Grote verschillen tussen banken

Hoe onderzoek richt zich specifiek op hoe de 31 geldverstrekkers omgaan met het verduurzamen van woningen. Acht daarvan, waaronder grote partijen als ING en Aegon, staan het niet toe om meer te lenen voor verduurzamingsmaatregelen.

Negen andere, waaronder de SNS, geven wel een hogere hypotheek af, maar tegen een forse renteopslag. “Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank, niet naar de klant”, stelt Nico Stolwijk van VEH.

De belangenvereniging stuurt een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken. Daarnaast roept de vereniging banken op om hun leven te beteren.

Volksbank

Volgens de Volksbank, waar SNS een onderdeel van is, heeft de renteopslag niets te maken met het verduurzamen van de woningen. De bank hanteert een tarief voor hypotheken tot 100 procent van de woningwaarde en één voor erboven. “Dat geldt ook voor mensen die een hypotheek oversluiten of een restschuld financieren”, stelt een woordvoerder.

"We zien wel dat het raar is dat verduurzamen een van de weinige manieren is om nog meer dan 100 procent te lenen, terwijl dat dan meer kost", geeft de zegsman aan. De Volksbank kijkt of het mogelijk is om dat te veranderen.

Terug naar nieuws-items