Mileudefensie brengt routekaart uit

23-apr-2018

Maar 20 procent van de Nederlandse huizenvoorraad zal gasloos zijn in 2030, als er niets verandert aan het huidige beleid. Dat zegt Milieudefensie. Een waaier met ideeën om de overgang naar wonen zonder aardgas te versnellen, is inmiddels door de organisatie vrijgegeven. Daarmee kan over twaalf jaar 80 procent van de woningen gasloos zijn.

Pakket aan ideeën

Het pakket aan ideeën is breed opgezet en bedoeld voor huizenbezitters, (sociale) huurders en mensen in de bijstand als gemeenten en het rijk. Zo gaat één van de voorstellen over een lagere rente op het hypotheekdeel dat wordt gebruikt voor verduurzaming van de woning.

Het verlagen van de onroerendezaakbelasting voor duurzame huizen is ook een optie. Verder moet de focus liggen op het aanleggen van warmtenetten (aardwarmte, restwarmte voor de industrie, collectief gebruik van zonneboilers) en kunnen gemeenten mensen met een krappe beurs financieel ondersteunen bij verduurzaming.

Miljarden

De organisatie stelt dat de snelle overstap naar duurzame warmte, zoals voorgesteld door Milieudefensie, in de papieren loopt. Die forse rekening is echter voor iedereen te betalen door een CO2-belasting voor burgers en bedrijven in te voeren. Dat geld kan in een transitiefonds worden gestoken, waar mensen met minder geld uit kunnen putten als zij investeren in duurzame oplossingen.

De routekaart

De ‘routekaart’ van de milieuclub wordt volgende week naar alle gemeenten verstuurd om hen op ideeën te brengen. Veel gemeenten zitten nu midden in de vorming van een nieuw college. Uiteindelijk zal iedereen toch aan de bak moeten.

Nederland moet van zijn gasverslaving af

“Woningcorporaties, banken, verkopers van witgoed, netbeheerders, iedereen moet zijn schouders eronder zetten. Nederland moet van zijn gasverslaving af. Wij laten met deze routekaart zien dat het kan, maar alléén als we het samen doen”, zegt campagneleider Jorien de Lege.

Terug naar nieuws-items