Nederland loopt voorop bij ‘herbruikbare’ economie

20-sep-2017

Nederland kan een goed voorbeeld zijn in de wereld bij de zogenoemde ‘circulaire economie’, waarbij producten en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt moeten worden. Dat beweert ABN AMRO in een rapport over de circulaire economie.

Voortouw

Dankzij de kennis en kunde in Nederland, stelt de bank dat Nederland veel kansen in handen heeft om wereldwijd het voortouw te nemen rondom de circulaire economie. Volgens de ABN is Nederland koploper op het gebied van afvalrecycling, met 80 procent van het afval dat wordt gerecycled.

Voordelen

Volgens de ABN brengt de circulaire economie veel voordelen met zich mee. Het zorgt voor nieuwe banen en het Nederlandse imago wordt verbeterd in het buitenland. Daarnaast zorgt het voor verbetering voor de volksgezondheid en wordt Nederland minder afhankelijk van import van grondstoffen.

Samenwerking

Volgens ABN moet de overheid moet gunstige omstandigheden creëren voor de herbruikbaarheid van de grondstoffen, door met name wet- en regelgeving aan te passen. Ook moeten relevante partijen in de circulaire economie en banken nauw samenwerken om het op gang te krijgen. Consumenten hebben de taak om mee te gaan in een circulaire economie. Het is hierin noodzakelijk om hen bewust te maken van het hergebruik van grondstoffen, bijvoorbeeld in de vorm van statiegeld.

Bron: ABN AMRO

Terug naar nieuwsoverzicht