Nederlanders minder tevreden met hun woning

02-nov-2017

De afgelopen jaren zijn de Nederlandse huishoudens minder tevreden over hun woning en woonomgeving. In 2009 was 96 procent van de woningbezitters tevreden over hun huis en 80 procent van de huurders. In 2015 is dit verandert naar 94 en 77 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling van de tevredenheid

Ook de tevredenheid van de woonomgeving is gedaald van 88 naar 86 procent onder huishoudens met een eigen woning. Onder de huurders is dit van 77 naar 75 procent gedaald. Vooral in de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn er minder mensen tevreden. In de vier grote steden zitten meer huishoudens in zogenoemde meergezinswoningen, zoals flats en appartementen. Mensen in meergezinswoningen zijn minder tevreden dan degenen in een eengezinswoning, aldus het CBS.

Eigenwoningbezitters die naar verhouding lagere kosten hebben zijn vaker iets meet tevreden dan degenen met relatief hoge kosten. Bij de huurders is dit juist omgekeerd.

Het CBS komt met de cijfers na een analyse op basis van het woononderzoek Nederland over 2015. Deze gaan over huishoudens in zelfstandige woningen.

Terug naar nieuwsoverzicht