Nederlands bureau wint prestigieuze architectuur award

06-nov-2018

ZJA Zwarts en Jansma Architecten heeft met het ontwerp van het Startstation E-lijn in Den Haag de German Design Award 2019 gewonnen. Het bureau sleept hiermee een prestigieuze, international architectuur en design award in de wacht, jaarlijks uitgereikt door de German Design Council.

Categorie Excellent Communications Design Award

Het project won in de categorie Excellent Communications Design-Architecture. De German Design Council is enthousiast over de bijzondere constructie. “De unieke constructie van de vrijdragende overkapping roept niet alleen een open en uitnodigend beeld op, maar geeft het station bovendien een onmiskenbaar eigen karakter.”

Foto's: Bart van Hoek, Jeroen Musch en Raoul Suermondt

Overkapping is een blikvanger

De geroemde overkapping van de perrons is een blikvanger, bestaande uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe kolomvrije station met de hal van Den Haag Centraal. De E-lijn, onderdeel van het grotere project RandstadRail, stopt dichtbij de NS-stationshal, de overkapping van de halte loopt door, zodat reizigers snel en droog van de Startlijn E-lijn naar Den Haag Centraal kunnen.

Overkapping zorgt voor ruimtelijk effect

De transparante overkapping geeft de halte een ruimtelijk effect en zorgt voor herkenbaarheid en comfort voor wachtende reizigers. Met de sculpturale vorm van de overkapping en luifel is een opvallend station gecreëerd dat rekening houdt met de menselijke schaal. Daarnaast houdt het station overtuigend stand tussen de omringende megacomplexen.

Sterke groei reizigers

Er wordt een sterke groei verwacht van het aantal passagiers op Den Haag Centraal de komende jaren. Er is een nieuw startstation gebouwd voor de E-lijn om in de toekomst meer ruimte te creëren voor het treinverkeer. Met het Startstation E-lijn heeft Den Haag een ruimtelijke en herkenbare lightrailstation gekregen, waar reizigers makkelijk en snel tussen Den Haag en Rotterdam kunnen reizen. De bouw van het station is uitgevoerd door ProRail, in opdracht van de gemeente Den Haag. Aannemer BAM Infra NL was verantwoordelijk voor de bouw.

Terug naar nieuws-items