NIBUD: hogere leningen verduurzamen woning

07-nov-2017

Met het rapport Financieringslastnormen 2018 adviseert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de Rijksoverheid over de normen voor hypothecaire financiering in het komende jaar. Deze normen zijn een onderdeel van de Regeling hypothecair krediet. Het meest in het oog springende is de nieuwe definitie voor zeer energiezuinige woningen, waardoor meer bouwwijzen voor een hogere hypotheek in aanmerking komen. 

Voordelen voor hogere inkomens en tweeverdieners

De ruimte die huishoudens in 2017 hadden voor hypotheeklasten, blijven voor de meeste inkomens praktisch gelijk in 2018. Een loonstijging kan er echter voor zorgen dat consumenten met hogere inkomens, tóch meer hypotheek kunnen krijgen. Bij een gemiddelde loonstijging van 2,2 procent geldt dat voor inkomens vanaf ongeveer 45.000 euro. Tweeverdieners zullen merken dat het tweede inkomen voor 70 procent mag worden meegeteld bij het bepalen van het toetsingsinkomen voor het financieringslastpercentage, dit jaar vastgesteld op 60 procent. 

Hogere lening voor energiezuinige woningen

Dat zeer energiezuinige woningen in aanmerking komen voor een hogere hypotheek is al zo. De definitie voor zeer energiezuinige huizen wordt in 2018 echter verbreed. Voor energiezuinige woningen die gegarandeerd géén gebouwgebonden energieverbruik meer hebben, mag volgend jaar 25.000 euro extra worden geleend. Ook voor woningen met een energie-index (EI) of een energieprestatie coëfficiënt (EPC) onder de 0 kan volgend jaar 25.000 euro extra worden geleend. Andere energiezuinige woningen, bijvoorbeeld A+++ woningen, komen in aanmerking voor een hogere hypotheek van 9.000 euro.   

Terug naar nieuwsoverzicht