Niet alle bouwbedrijven profiteren van groei

26-sep-2017

De bouwproductie groeit al voor het vierde jaar op een rij. Dit is niet voor alle bouwbedrijven positief. Het tekort aan personeel en materiaal leidt tot prijsverhogingen, waardoor bedrijven met langlopende projecten kampen met slechte rendementen. Zij moeten namelijk duurder inkopen dan begroot. Dit stelt het ING Economische Bureau in het nieuwe Vooruitzicht bouw. 

Toekomst

Voor 2017 verwacht ING Economisch Bureau een groei van vijf procent. Deze stijging wordt veroorzaakt door het verbouwen van woningen en nieuwbouw in een aantrekkende huizenmarkt. Volgens Maurice van Sante, ING senior econoom bouw en vastgoed, neemt de groei in de woningbouw qua volumes dit en volgend jaar wel iets af. Dit in tegenstelling tot de utiliteitsbouw en infrastructuur, waar het aantrekt. Hierdoor wordt de groei breder gedragen.

Personeelstekort en hogere prijzen

De aanhoudende groei in de bouw zorgt voor druk op de productiecapaciteit. In voorgaande jaren werd het personeelsbestand van bouwbedrijven en toeleveranciers juist verkleind, vanwege de recessie. Dit leidt nu tot aanhoudende personeelstekorten. Omdat toeleveranciers hun productiecapaciteit niet kunnen opvoeren lopen de levertijden van bouwmaterialen flink op.

Ketenpartijen als zzp’ers, onderaannemers en toeleveranciers zien de mogelijkheid om hun prijs te verhogen, net als de meerderheid van de bouwbedrijven. Dit is echter niet mogelijk op eerder lopende projecten, waardoor de hoge inkoopprijzen druk zetten op de marges van de bouwers.  

Bron: ING

Terug naar nieuwsoverzicht