Nieuw Europees Octrooibureau bijzonder duurzaam

27-aug-2018

Eerder deze zomer is het nieuwe duurzame kantoor van het Europees Octrooibureau in Rijswijk officieel geopend door koning Willem Alexander. Het pand is ontworpen door architecten Jean Nouvel en Diederik Dam. Het oude gebouw, dat naast het nieuwe in de Plaspoelpolder staat, wordt gesloopt. Ruim 90 procent van de oude bouwmaterialen wordt hergebruikt.

Bijzonder kantoor

Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n hoog en slank gebouw is gebouwd. Het pand is 156 meter lang, 107 meter hoog en slechts 12,5 meter diep. Het voor Nederlandse begrippen ongewone kantoor is uitgevoerd met dubbele glasvezel en bevat naast werkruimtes ook vergaderzalen, trainingscentra, sportvoorzieningen en een restaurant

Duurzaamheid voorop

Het gebouw met een lengte van 150 meter is één van de grootste Nederlandse nieuwbouwprojecten. Het biedt plek aan 1.750 werknemers. Bij het ontwerp en de bouw stond duurzaamheid voorop. Energie komt van zonnepanelen en het regenwater wordt opgevangen en gebruikt als spoelwater voor toiletten. Daarnaast wordt 2300 m2 aan plantenbakken bewaterd.

Akoestiek en licht

In het ontwerp is er ook veel aandacht besteed aan daglichttoetreding, comfort, windhinder en akoestiek. Op het laatste punt ligt de focus in verband met de nabijgelegen A4. Brandveiligheid heeft topprioriteit omdat het om een hoog gebouw met staalconstructie gaat. Het adviesbureau Deerns was betrokken bij het conceptual en final design én medeverantwoordelijk voor de verificatie van het uitvoeringsontwerp in opdracht van New Main B.V.

Terug naar nieuws-items

beeld: Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners, New Main B.V. - J.P. van Eesteren | Croon | Wolter & Dros | TBI