Nieuwbouw onbetaalbaar volgens NVM

11-jul-2019

Makelaarsvereniging NVM waarschuwt dat nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden, mede door vergaande regelgeving. Daar liggen verschillende componenten aan ten grondslag. Denk bijvoorbeeld aan ambitieuze beleidsmaatregelen als gasloos bouwen of oplopende kosten voor personeel, constructie en grond. Alles bij elkaar opgeteld zorgt voor een flinke prijsstijging.

Minder nieuwbouwwoningen verkocht

In het tweede kwartaal van 2019 werden 13% minder nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met het jaar ervoor. Tot nu toe is dit de sterkste daling in de voorbije anderhalf jaar toen continue sprake was van dalende verkopen. De uit de pan rijzende prijzen, schikken potentiele kopers af aldus de NVM. Een koper betaalde in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 387.000 euro. Dat is een prijsstijging van 17% in vergelijking met een jaar eerder. Het verschil met een gemiddelde bestaande woning is al twee kwartalen meer dan 80.000 euro. Volgens NVM is dit een “echt probleem” en legt hiervoor de verantwoordelijkheid bij de overheid en haar beleid.

Bouw nieuwe woningen bij

Ger Jaarsma, NVM-voorzitter, benadrukt dat de oplossing voor het tekort aan woningen niet in de regelgeving, maar in het toevoegen van aanbod ligt. “Bouwen, bouwen, bouwen”, roept hij. “Er moet snel meer betaalbaar aanbod komen.” Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal is volgens NVM heel positief. De prijzen stijgen in doorsnee wat minder hard. De transacties en het aanbod neemt toe. Voor het eerst in twee jaar lag het aantal verkochte bestaande koopwoningen op jaarbasis iets hoger.

Meer verkochte woningen

Het afgelopen kwartaal wisselden bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars. Dat betekent een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar ervoor. Steeds meer huiseigenaren beseffen zich dat het een goed moment is om hun huis te koop te zetten, aldus Jaarsma. NVM noemt de situatie in Amsterdam opvallend, helemaal omdat daar op jaarbasis 22% meer woningen werden verkocht. Daarbij waren de huizen in doorsnee 4% goedkoper dan eerdere jaren. Volgens de NVM ligt de oorzaak mede buiten de ring, waar in verhouding meer woningen werden verkocht dan en jaar eerder. Deze woningen zijn veelal goedkoper. Binnen de ring stijgen de prijzen nauwelijks nog.

Bekijk hier het rapport van NVM.