Noord Zuid lijn wordt geopend

17-jul-2018

Over een week gaat hij in gebruik: de metro die Amsterdam Noord met Zuid verbindt. Na vijftien jaar bouwwerkzaamheden is de Noord-Zuidlijn eindelijk een feit. Zaterdag kunnen zo’n 50.000 mensen gratis een ritje maken. De officiële dienstregeling gaat zondag om 07:30 uur in.

“We zijn er helemaal klaar voor”, zegt Hoite Detmar, directeur van de Noord-Zuidlijn. “De laatste testen zijn afgerond, alle papieren en vergunningen zijn binnen en de metrobestuurders zeggen: “laat ze maar komen.”

Aantal kinderziektes

Wel waarschuwt de directeur dat er de eerste tijd nog kinderziektes kunnen optreden. Een aantal zaken zijn nog niet opgelost en het hele openbaarvervoersnetwerk in de hoofdstad verandert. “Ik verwacht dat het in de eerste week een redelijke chaos zal zijn. Het wordt even wennen voor de reizigers.” Problemen met de digitale informatievoorziening bij verstoringen en de haperingen in het treinbesturingssysteem zijn nog niet verholpen. “Daar hebben we de afgelopen tijd ook mee geoefend”, zegt Detmar. “Het GVB weet nu heel goed hoe zij daar mee moeten omgaan.”

Vertraging in werkzaamheden

De bouw van de noord-Zuidlijn ging niet bepaald over een leien dakje. De aanleg liep veel vertraging op en moest eigenlijk in 2011 al in werking zijn. Het project kostte uiteindelijk ruim twee keer zoveel als begroot, 3,1 miljard in plaats van de begrote 1,46 miljard. “Er is veel gebeurd”, zo blikt Detmar terug. “Het was een moeilijke start, met weinig draagvlak voor het project en weinig risicobudget.” Toen hij aantrad in 2008 waren de panden aan de Vijzelgracht verzakt en lag de bouw driekwart jaar stil. “Ik ben blij dat we sinds 2011-2012 in rustiger vaarwater zijn gekomen, al is het jammer dat we twee jaar geleden alsnog de startdatum moesten uitstellen naar aanleiding van de faillissementen van twee onderaannemers.

Verleden en heden

Detmar staat ook stil bij de twee doden die zijn gevallen tijdens de aanleg. Een automobilist overleed toen er een damwandplaat op zijn auto kwam en een medewerker werd aangereden door een metro bij station Zuid. “Dat heeft ongelofelijk veel impact gehad.”

De directeur was tien jaar betrokken bij het aanleggen van de metrolijn, de laatste 2,5 jaar als eindverantwoordelijke. Het meest verheugd hij zich op het moment dat de metro in bedrijf is. “Ik kijk erg uit naar het moment dat de metro een week rijdt en het een beetje gewoon begint te worden.”

Terug naar nieuws-items