Onafhankelijkheid taxateurs in geding

17-sep-2018

Taxateurs worden onder druk gezet om aan huizen een bepaald prijskaartje te hangen. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is dit een bekend verschijnsel op de oververhitte huizenmarkt. Woordvoerder Hans André de la Porte geeft aan dat hier vóór de financiële crisis ook al sprake van was. Toen zijn er afspraken vastgelegd dat alle taxaties moeten worden gecontroleerd door het onafhankelijke Nederlandse Woning Waarde Instituut (NWWI).

Diverse partijen voeren druk op

Afgelopen vrijdag tipte makelaarsverenigingen NVM en VBO de krant Trouw al dat de onafhankelijkheid van taxateurs onder druk staat. Zowel banken, huizenkopers als hypotheekadviseurs voeren druk op hen uit om een zo hoog mogelijke waarde aan huizen toe te kennen. De taxatie speelt een belangrijke factor in het verkrijgen van een hypotheek voor huizenkopers die even hoog is als het, door hen geboden bedrag.  

Te hoge taxaties worden afgewezen

Het NMMI stelt in de krant dat vooral in én rondom de vier grote steden veel te hoge taxaties worden afgegeven. De afgelopen jaren werden 20 tot 25 procent meer taxatierapporten om die specifieke reden afgewezen.   

Terug naar nieuws-items