Oprichting register voor bouwkundig inspecteurs

07-nov-2017

Het Nederlands Register Bouwkundige Inspecteurs (NRBI) is gelanceerd, een onafhankelijke stichting die gekwalificeerde inspecteurs voor bouwkundige inspecties onderscheidt van doe-het-zelvers. De stichting komt voort uit de behoefte van marktpartijen, consumenten en bouwkundig inspecteurs aan meer uniformiteit, helderheid en kwaliteit van bouwkundige inspecties. Het NRBI heeft een online register opgericht, waar gekwalificeerde inspecteurs zich kunnen aanmelden voor registratie. 

Wildgroei bouwkundig inspecteurs

Het vak bouwkundig inspecteur is geen beschermd beroep. De meeste aanvragen voor bouwkundige inspecties worden uitgevoerd door zelfstandigen. Het resultaat is een grote verscheidenheid aan rapporten, allen verschillend van kwaliteit. Vooraf weet de aanvrager dikwijls niet of de keuring wordt uitgevoerd door een “zelfverklaard” inspecteur óf dat de persoon kan voldoen aan de vereiste kwaliteit. Marktpartijen, consumenten én bouwkundig inspecteurs hebben behoefte aan meer transparantie en een kwaliteitskeur. Het NBRI wil met de oprichting van een landelijk register voorzien in deze behoeften.

Waarborgen van kwaliteit

De NBRI hanteert drie vereisten om de kwaliteit van bouwkundige inspecties te waarborgen:

  1. Bouwkundig inspecteurs die zichzelf aanmelden worden jaarlijks onderworpen aan een kwaliteitscontrole.
  2. Een door NBRI opgesteld rapportageformat ligt ten grondslag aan bouwkundige inspecties, uitgevoerd door geregistreerde inspecteurs.
  3. Geregistreerde inspecteurs dienen zich te houden aan een, door NBRI opgestelde, gedragscode en vallen hiermee onder tuchtrecht. Het tuchtrecht heeft het NBTI ondergebracht bij een onafhankelijk tuchtcollege TCMNL. Zo krijgt de consument een laagdrempelige manier aangereikt om eventuele klachten over de werkzaamheden van een bouwkundig inspecteur af te handelen.

Voordelen registratie voor bouwkundig inspecteur

Als een bouwkundig inspecteur zich registreert bij het NBRI, dan levert dit hem voordelen op. Zo ontvangt hij erkenning voor zijn werk en mag hij de titel Register bouwkundig inspecteur (Rbi) voeren. Ook mag een geregistreerd bouwkundig inspecteur gebruik maken van het beeldmerk van de stichting, rapportagesoftware én een bedrijfs- en aansprakelijkheidsverzekering. 

Terug naar nieuwsoverzicht