Orders bereiken recordhoogte VolkerWessels

30-aug-2018

Het gaat goed met VolkerWessels. Het bouwconcern had nog nooit zoveel opdrachten op de plank liggen. De aantrekkende economie ligt ten grondslag aan de omzetstijging. De nettowinst dikte ook aan, als de extra miljoenenvoorziening voor de zeesluis bij IJmuiden buiten beschouwing wordt gelaten.

Stijgende economie

Het orderboek van VolkerWessels liep vol tot 8,8 miljard euro. De prognose van het bedrijf is dat de economische groei ook in de tweede helft van het jaar aanhoudt. Met name in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk zette VolkerWessels goede resultaten neer. Naar eigen zeggen heeft het concern weinig last van de brexit in het Verenigd Koninkrijk.

Kansen op de huizenmarkt

Op de huizenmarkt ziet VolkerWessels grote kansen op het gebied van gasloze woningen, waar het bedrijf goed gepositioneerd zegt te zijn. Op het gebied van infrastructuur is het bedrijf terughoudender met aanbestedingen voor grote projecten. De voorwaarden zijn daarvoor vaak niet goed, vindt het bedrijf in navolging van concurrenten als BAM.

Schaarste op de arbeidsmarkt is wel een punt dat zorgen baart volgens topman Jan de Ruiter. Hij ziet de personeelskosten stijgen en de materiaalkosten stabiliseren.

Omzetstijging

De omzet steeg in het eerste halfjaar, in vergelijking met een jaar daarvoor, met 3,8% naar 2,8 miljard euro. De nettowinst ging van 37 miljoen euro vorig jaar naar 43 miljoen dit jaar.  Daarbij werd de last van 31,5 miljoen euro voor kostenoverschrijding van de IJmuidense zeesluis die in juli werd aangekondigd, niet meegeteld. Inclusief de last was de winst 19 miljoen euro, de helft minder dan een jaar eerder.

Vasthouden aan stijging brutowinst

VolkerWessels houdt vast aan de verwachting voor het hele jaar van een brutowinst die gelijk is of hoger dan die van vorig jaar. Ook bij het bepalen van dividend laat VolkerWessels de extra voorziening van de IJmuidense sluis niet meetellen. Die blijft naar verwachting gelijk aan de 0,28 euro per aandeel van vorig jaar of wordt iets hoger.

Terug naar nieuws-items