Ouders vaker ingeschakeld door starter woningmarkt

01-okt-2018

De gemiddelde leeftijd van starters op de woningmarkt neemt naar verwachting toe. Toetreders op de huizenmarkt hebben steeds vaker steun van ouders nodig. Dit blijkt uit de nieuwste ING International Survey.

Krapte op de huizenmarkt

De gemiddelde leeftijd van starters op de woningmarkt neemt naar verwachting toe. Krapte op de huizenmarkt en bijbehorende prijsstijgingen zorgen ervoor dat starters moeilijker een huis kunnen financieren. Daarnaast zorgt aangescherpte regelgeving ervoor dat toetreders meer eigen vermogen nodig hebben om een hypotheek te krijgen.

Maximale hypotheek verlaagd naar 100%

Nu de maximale hypotheek verlaagd is naar 100% van de woningwaarde, kunnen bijkomende kosten als kosten koper en makelaarskosten niet meer meegefinancierd worden. Hierdoor stellen starters hun koopwens steeds vaker uit.

Resultaten ING International Survey

Resultaten uit de ING International Survey onderschrijven dat de gemiddelde leeftijd van starters zal oplopen. Ongeveer 70% van de huidige woningeigenaren geeft aan dat ze hun eerste woning kochten voor hun dertigste jaar. Momenteel denkt 59% van de groep huishoudens die in de toekomst verwacht een huis te kopen, dit voor hun dertigste te doen.

Financiële steun ouders

Bijna één vijfde (19%) van de Nederlanders vindt dat het een plicht is van ouders om hun kind financieel bij te staan bij het kopen van een huis. Dit is een stuk lager dan in Europese buurlanden, waar dit 44% is.

Op de vraag of het een goede investering is om de woning van je kind mee te financieren, antwoord 47% van de Nederlanders positief. Dit suggereert dat Nederlanders die hun kind bijstaan, dit niet enkel uit plichtsbesef, maar óók uit financieel oogpunt doen.

Woning delen met familie

De meeste Nederlanders zijn niet bereid om een woning te delen met familie. Momenteel geeft 6% van de Nederlandse huishoudens aan hun woning te delen met volwassen familieleden uit diverse generaties, tegenover 13% van de Europese huishoudens. Op de vraag of ze dit zouden overwegen, geeft 26% van de Nederlanders aan dit te willen doen.

In Europa staan meer huishoudens open voor het concept ‘wonen met familie'. Ruim 34% geeft aan hier positief tegenover te staan. De meest voorname redenen zijn geldbesparing, een oppas voor de kinderen en zorg kunnen bieden aan hulpbehoevende ouders.

Langer bij ouders wonen

Jongeren blijven gemiddeld langer bij ouders wonen, blijkt uit het ING-rapport, terwijl zij liever zónder hun familie wonen. Dit blijkt weer uit statistieken van het CBS. Ook komt het steeds vaker voor dat kinderen weer een tijdje terugkeren naar hun ouderlijk huis, nadat zij eerder het ouderlijk huis verlieten, de zogenaamde boemerangkinderen. Ongeveer 20% van de jongeren die terugkeren naar het ouderlijk huis, geeft aan dat financiële problemen de belangrijkste reden is van hun terugkeer, aldus het CBS.

Terug naar nieuws-items