Realisatie megabatterij Johan Cruijff ArenA

25-mei-2018

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een megabatterij van 3MW voor de Johan Cruijff ArenA. Het stadion heeft daardoor als eerste voetbalarena een primeur; de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw dat bestaat uit honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF batterijen.

Dankzij de batterij wordt de energievoorziening in de ArenA nóg betrouwbaarder en kan energie efficiënter worden gebruikt. In de toekomst kan het door projectpartners BAM, The Mobility House, Eaton en Nissan ontwikkelde innovatieve opslagsysteem ook een oplossing zijn voor energiebewuste bedrijven.

Een van de meest duurzame stadions ter wereld

Ook tijdens een stroomstoring is het stadion vanaf juni verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, mede dankzij de megabatterij. Het stadion kan hiermee haar eigen, duurzame energie slimmer gebruiken, opslaan én verhandelen onder de naam Amsterdam Energy ArenA BV. Hiermee draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet. Met dit soort innovaties kan de Johan Cruijff ArenA zich rekenen tot één van de meest duurzame stadions ter wereld.

BAM is momenteel bezig met de realisatie van een high tech ruimte van waar de batterijen worden aangestuurd. De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten worden de komende maanden op elkaar aangesloten en getest. Hiermee kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn uit de ArenA worden verwijderd en wordt de noodstroomvoorziening overgenomen door de batterij.

Amsterdam Innovation ArenA

Het energie opslagsysteem en de Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Hierbinnen werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven als BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House aan het stadion van de toekomst.

Het stadion en het omringend gebied fungeren daarbij als Living Lab, als hotspot waar innovaties worden getoetst in de praktijk. Vernieuwende concepten en ideeën én bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie vinden via Amsterdam ArenA International hun weg naar stadions en sport- en recreatiegebieden wereldwijd. Partners van de Amsterdam Innovation Arena: Johan Cruijff ArenA, gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Philips Lighting, Nissan, Eaton, Honeywell en BAM.

Terug naar nieuws-items