Record aan huizenverkopen

23-okt-2017

Volgens het centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) en het Kadaster zijn de woningverkopen in Nederland op een record uitgekomen. In het derde kwartaal werden er ruim 61.000 woningen verkocht, het hoogst aantal huizen ooit.

Met de totale transacties komt het totaalbedrag op ruim 16 miljard euro. Vergeleken met vorig jaar is er ruim 1 procent meer verwisselt van huiseigenaar. Het aantal verkochte appartementen ligt bijna 4 procent lager dan een jaar eerder, terwijl de vrijstaande woningen nu een stuk populairder zijn.

Stijging prijzen

De prijzen van woningen liggen gemiddeld 7,6 procent hoger.  Vooral in Utrecht en Noord-Holland liggen de prijzen een stuk hoger met 9 tot 11 procent. De provincies Zeeland en Limburg lopen qua prijsstijgingen het meest achter. Tussenwoningen en appartementen zijn nu weer duurder dan vóór de crisis. De prijs steeg wat minder hard onder 2-onder-1 kapwoningen en vrijstaande woningen. In vergelijking met 2008 ligt het prijsniveau van vrijstaande woningen 15 procent lager.    

Woningmarktcijfers

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) publiceerde vorige week ook hun woningmarktcijfers over het derde kwartaal. Beide partijen hanteren andere criteria in de totstandkoming van de cijfers. Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt, terwijl het NVM de verkoop doorgaans enkele maanden eerder in de koopakte registreert. 

Terug naar nieuwsoverzicht