Roep om afschaffing Europese importheffing Chinese zonnepanelen

28-mei-2018

Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen moeten worden afgeschaft. UNETO-VNI, ondernemersorganisatie, pleit hiervoor samen met ruim honderd Europese organisaties en bedrijven in een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Importheffingen

Ruim vijf jaar geleden werden de importheffingen ingevoerd, maar volgens UNETO-VNI hebben ze niets opgeleverd. De Europese productie van zonnepanelen nam af, terwijl de groei van zonnepanelen in Nederland werd geremd, stelt de belangenorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel. Om de doelen van het Parijse klimaatakkoord te halen zou die groei hard nodig zijn. De heffingen moeten uiterlijk op 3 september beëindigd worden, aldus de oproep.  

Biedt consument zekerheid

De markt voor zonnepanelen kan volgens de organisatie ook profiteren van duidelijkheid over de salderingsregeling, waarbij huishoudens de opgewekte stroom door zonnepanelen mogen wegstrepen tegen verbruikte stroom. Het kabinet wil de regeling vervangen, maar het is niet bekend wat daarvoor in de plaats komt. Die onduidelijkheid is slecht voor het consumentenvertrouwen. Alleen door zekerheid voor de toekomst te bieden kunnen investeringen in zonne-energie worden gestimuleerd, meent UNETO-VNI.

Terug naar nieuws-items