Snelle productietechnieken bouw steeds populairder

13-sep-2018

De productiecapaciteit in de bouwsector wordt ernstig beperkt door economische groei en het tekort aan bijvoorbeeld arbeidskrachten, zowel kwalitatief als kwantitatief. Als gevolg hiervan verwachten architecten dat productietechnieken die snellere bouw mogelijk maken, bijvoorbeeld prefab paneelconstructies, de komende jaren meer zullen worden gebruikt.

Rapport Europese architectuurbarometer Q2

Langzame technieken, zoals die met beton, zullen in populariteit afnemen. Dit meldt het rapport Europese architectuurbarometer Q2 2018, in onderzoek onder Europese architecten over gebruikte bouwtechnieken. In dit rapport heeft USP Marketing Consultancy 1.600 architecten in acht Europese landen gevraagd naar hun verwachtingen over trends in materiaalgebruik.

Verwachtingen over specifieke bouwtechnieken

In de European Architectural Barometer vroeg USP Marketing Consultancy aan Europese architecten om aan te geven of zij verwachtten dat verschillende bouwtechnieken min of meer in de komende jaren zullen worden gebruikt. Het saldo van deze antwoorden is een goede indicator voor het toekomstig gebruik van bouwtechnieken – een positief cijfer geeft aan dat er meer architecten zijn die verwachten dat het gebruik zal toenemen dan degene die een afname in de specifieke bouwtechniek verwachten. 

Populariteit houtconstructies zal stijgen

De meeste Europese architecten zijn ervan overtuigd dat het gebruik van houtconstructies de komende jaren toeneemt. Met name in Frankrijk, Italië, Nederland en België is de bouw van houtconstructies in opkomst, waar dit type bouwconstructie de hoogste groeiverwachting heeft van alle soorten. Met name in Italië is men zeer positief over het gebruik van hout in constructies. Een mogelijke verklaring voor de populariteit van hout is de toepassing ervan in de woningbouw. Polen en Spanje lopen hierop achter. In deze landen worden houtconstructies niet méér gebruikt dan in het verleden: in Spanje ligt het saldo op 4%.  

Prefab constructies

Naast houten constructies zal prefab in de toekomst ook een mooie vlucht maken. Naar verwachting groeit deze categorie het hardst in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Polen. Met name Spaanse architecten hebben hoge verwachtingen van deze productietechnieken. Prefab-panelen, zoals houtconstructies, zijn eenvoudig te installeren en versnellen het bouwproces. Het is daarom niet verrassend dat deze oplossingen van belang zijn voor architecten in een tijd waarin de bouwindustrie in alle landen groeit en de capaciteit om te produceren beperkt is vanwege personeelstekorten. Architecten lijken meer verdeeld als het gaat om metalen constructies; die in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Polen en Nederland verwachten een (kleine) toename in deze technieken, terwijl men daar in Frankrijk, België en Duitsland veel sceptischer over is.

Beton-systemen dalen in populariteit

Betontoepassingen die arbeidsintensief zijn, zullen de komende jaren naar verwachting minder worden gebruikt. Dit is logisch, omdat het tekort aan arbeidskrachten in de meeste Europese bouwsectoren de lonen opdrijft. Toepassingen die een aanzienlijke hoeveelheid arbeid on-site vereisen, zoals bakstenen spouwmuren en betonnen blokomslagen, zullen minder worden gevraagd.

Hele prefab-betonsystemen zijn een uitzondering op de regel. Deze, relatief geavanceerde vorm van prefabconstructie, verdeeld de ondervraagden. In Nederland, Polen, Duitsland en Spanje denken architecten dat dit soort bouw zal toenemen, terwijl men daar in België en Italië minder in geloofd. Er bestaat een mogelijkheid dat dit gerelateerd is aan het algemene gebruik van prefab in deze landen. In Nederland is prefab goed ingeburgerd en wordt het op grote schaal gebruikt. In landen met een solide groei in de bouw zoals Duitsland, kan een prefab-oplossing de nodige oplossingen bieden voor de productiecapaciteit.

Benieuwd naar het hele rapport? Je leest het hier.

Terug naar nieuws-item