Sneltramlijn Utrecht 84 miljoen duurder

01-feb-2018

De nieuwe Utrechtse sneltram, de Uithoflijn, wordt naar verwacht 84 miljoen euro duurder. De lijn tussen Utrecht Centraal en de Uithof, die de binnenstad verbindt met universiteiten en het UMC Utrecht, wordt pas eind volgend jaar helemaal in gebruik genomen. Gemeente en provincie hebben dit woensdag bekend gemaakt. Begin dit jaar had de tram al moeten rijden. 

Tegenvallers bij de bouw

Van de extra gemaakte kosten draagt de provincie 59 miljoen en de gemeente Utrecht 25 miljoen. De provincie had onlangs al bekend gemaakt dat zij 30 miljoen extra in het project zou steken, vanwege tegenvallers bij de bouw. Nu komt daar nog eens 29 miljoen bij. Voor de hele lijn was ooit 427 miljoen euro geraamd, waarvan het Rijk 100 miljoen voor zijn rekening nam. Totdat de tram in gebruik genomen wordt, blijft buslijn 12 rijden. 

45.000 reizigers per dag

Per dag vervoert de buslijn op drukke dagen 25.000 reizigers. Verwacht wordt dat dit aantal groeit naar 45.000 mensen per dag. De lijn gaat in de zomer van 2019 gedeeltelijk in gebruik. Verkeerswethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht baalt dat het project uitloopt en veel duurder wordt. “Als we dit hadden voorkomen, dan hadden we dat uiteraard gedaan. Dit is niet leuk”, aldus de wethouder.

Terug naar nieuwsitems