Sommige gemeentes scoren hoog op duurzaamheid
Sommige gemeenten zetten sterk in op duurzaamheid, zo blijkt uit de quickscan van Natuur & Milieu. Uit het onderzoek naar duurzaamheid binnen grote steden komen Utrecht, Amsterdam en Alkmaar als koplopers uit de bus.
Uitdaging voor gemeentes
Volgens het onderzoek scoort geen enkele gemeente op alle punten een voldoende. Ook voor de koplopers is er nog werk aan de winkel. De uitdagingen verschillen. Zo maakt de hoeveelheid hoogbouw het lastig voor gemeentes Amsterdam en Rotterdam om te scoren op het aantal zonnepanelen per inwoner. Gemeentes met veel oude, historische gebouwen moeten er hard aan trekken om het energieverbruik te reduceren.
Het goede voorbeeld
Als gemeenten bewust kiezen voor duurzame alternatieven, dan geven zij hun burgers het goede voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan het doen van duurzame inkopen. Toch pakt niet iedere gemeente deze handschoen op, zo blijkt uit onderzoek. Uitstoot bij het inkopen van eigen vervoer of het afnemen van grijze stroom, wordt vaak nog niet gedaan.
Ambiteuze doelen
Gemeenten met ambitieuze klimaatdoelen blijken vaker hoog te scoren in de quickscan. Zo vertaald Utrecht haar doelen naar concreet beleid om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone moeten hieraan bijdragen. Dit geeft de gemeenteraad meer richting en helpt om sneller te verduurzamen.
Over het onderzoek
De quickscan kijkt naar 42 van de grootste stedelijke gemeenten in Nederland, verenigd in de G4 en G32. Natuur & Milieu heeft in de quickscan 12 indicatoren onderzocht op het gebied van afval, mobiliteit en energie. De selectie is tot stand gekomen op basis van openbare beschikbare, actuele datasets. De indicatoren waar een gemeente ook zelf invloed op kan uitoefenen, zijn uitgelicht. In de quickscan biedt Natuur & Milieu de gemeenten specifieke handvatten om hun scores te verhogen. Benieuwd naar het hele rapport? Je leest het hier.