Stijgende huurprijzen vrije sector middelgrote steden

14-mei-2018

In steeds meer steden bereiken de gemiddelde vrije sector huurprijzen een record. Het afgelopen kwartaal lagen de huurprijzen van vrije sectorwoningen in meer dan tien grote en middelgrote steden op het hoogste niveau dat Pararius, het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland, ooit heeft gemeten. Opmerkelijk is dat het merendeel van die steden buiten de Randstad ligt.

De gemiddelde landelijke huurprijs was óók wederom hoger dan Pararius ooit heeft gemeten. Huurders betalen nu gemiddeld 5,9 procent meer dan een jaar geleden bij het huren van een woning in de vrije sector. Deze cijfers zijn gebaseerd op 10.671 woningen die het afgelopen kwartaal via Pararius werden verhuurd.

Stijging in middelgrote steden

De gemiddelde huurprijzen steeg fors in middelgrote steden. Apeldoorn spant hierbij de kroon met een gemiddelde prijsstijging van 20,2%. In Leiden (+8,4%), Nijmegen (+8,9%) en Enschede (+10,5%) steeg de gemiddelde huurprijs per m2 met tenminste 8%. In Tilburg (+13,6%), Roosendaal (+14,1%) en Amersfoort (+15,4%) was de stijging groter. In al deze steden was de gemiddelde vierkantemeter prijs het hoogst ooit.

In Zoetermeer werd de grootste groei gemeten. Daar steeg het gemiddelde huurbedrag per m2 per maand met 20,8% naar €11,50 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. De reden voor deze stijging ligt in het feit dat Zoetermeer bijzonder centraal ligt ten opzichte van steden als Leiden, Den Haag en Rotterdam. Daarmee vormt de stad een ideale uitwijkmogelijkheid voor woningzoekende.

In Deventer was een prijsstijging te zien van 8,45% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. In Amsterdam, Amstelveen, Delft, Eindhoven en Helmond was dat nét even anders. Daar werd wel een recordhuurprijs gemeten, maar slechts met een geringe procentuele prijsstijging.

De grote steden achterna

De middelgrote steden waar de prijzen het afgelopen kwartaal flink stegen, treden hiermee in de voetsporen van grote steden als Amsterdam en Utrecht. In de vier grote Randstadsteden werd als eerst een flinke, plotselinge prijsstijging gemeten.

In deze steden was ook als eerst weer een omslag zichtbaar. Amsterdam bereikte in het tweede kwartaal van 2016 een kantelpunt, waarna de prijzen zich weer veel gematigder ontwikkelden. Utrecht volgde later. Vanaf het tweede kwartaal van 2017 was daar duidelijke prijsstagnatie in de vrije huursector zichtbaar.

Wil je het hele rapport bekijken? Je vindt het hier.

Bron: pararius.nl

Terug naar nieuws-items