Stijgende rente geen bedreiging voor Nederlandse huizenmarkt

21-feb-2018

Stijging van de hypotheekrente vormt voor de Nederlandse woningmarkt de komende jaren geen bedreiging. Dat staat in een rapport van de Amsterdam School of Real Estate, een initiatief van de rijksoverheid, vastgoedbrancheorganisaties en de Universiteit van Amsterdam. 

Stijgende woningmarkt door lage rente

De lage hypotheekrente wordt als één van de grote aanjagers van de woningmarkt in de laatste jaren gezien. De onderzoekers zijn vooral benieuwd naar de gevolgen voor de huizenverkopen als de Europese Centrale Bank (ECB) kiest voor rentestijging. 

Hogere rente en stijgende inkomens

Als rentepercentages stijgen, dan heeft dit gevolgen voor de bestedingsruimte van potentiële huizenkopers. Zij kunnen immers minder lenen. Maar volgens het rapport zullen de inkomens van huishoudens de komende jaren ook stijgen. Wat betreft de maximale hypotheeksom, weegt dit voldoende op tegen het negatieve effect van een eventueel stijgende hypotheekrente. 

Sommige huishoudens in de problemen

Toch zijn er huishoudens die door de rentestijging in de problemen kunnen komen. Bijvoorbeeld omdat de woonlasten op den duur niet meer kunnen worden betaald. De Nederlandse Bank (DNB) heeft hier veelvuldig voor gewaarschuwd. De onderzoekers geven echter aan dat dit verhoogde risico voor een klein deel van de huishoudens geldt.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) reageert opgelucht. “Een geruststellend rapport”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De angst dat de koopwoningmarkt op slot zou gaan, mocht de rente stijgen, blijkt op basis van dit rapport ongegrond”. 

Terug naar nieuwsitems