Tekort vakmensen is een acute bedreiging

04-dec-2017

Volgens de Industriecoalitie van vier grote werkgeversclubs vormt het tekort aan timmerlieden, metselaars, programmeurs en ander technisch personeel een bedreiging voor de groei van de bouw- en technologische sector.  

Innovatie in techniekonderwijs

Innovatie in het techniekonderwijs is noodzakelijk volgens de Industriecoalitie. In een open brief aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, vragen de organisaties maandag om concrete maatregelen. Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

De Metaalunie, FME, UNETO-VNI en Bouwend Nederland werken samen in de Industriecoalitie. Zij vertegenwoordigen samen 27.000 bedrijven met 600.000 werknemers. 

Tekort aan personeel 

Per jaar ontstaan er ruim 20.000 vacatures in de installatiebranche, die nauwelijks in te vullen zijn, aldus de organisatie. Er zouden tot 2030 zo’n 120.000 nieuwe werknemers nodig zijn in de technologische industrie en het mkb-metaal. Ook de bouw komt volgens de Industriecoalitie op korte termijn tienduizenden mensen tekort.

“Het kabinet heeft 100 miljoen uitgetrokken voor de technische opleidingen binnen het vmbo”, aldus voorzitter van installatiekoepel UNETO_VNI Doekle Terpstra. “Dat is een goed begin, maar we moeten natuurlijk wel de garantie krijgen dat dit geld daar terechtkomt”. 

Aansluiting onderwijs op praktijk

Volgens de Industriecoalitie is de sector gebaat bij bindende afspraken met scholen over noodzakelijke kennis en vaardigheden bij leerlingen. Zo kunnen zij direct in de beroepspraktijk aan de slag. Een extra belemmering is volgens de briefschrijvers het tekort aan techniekdocenten. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland zegt hierover: „In de bouw- en infrasector hebben we de komende jaren 40.000 nieuwe mensen nodig. Die moeten worden opgeleid, maar straks zijn die docenten er niet”. 

Terug naar nieuwsoverzicht